Home >> Wereld >> Toetanchamon’s schatkamer
Toetanchamon’s schatkamer

Toetanchamon’s schatkamer

Wellicht de meest bekende Egyptische koning uit de oudheid is Toetanchamon. De jonge koning was een farao van de 18e dynastie, besteeg de troon toen hij circa 9 jaar oud was (1333 voor Christus) en overleed 10 jaar later op zijn 19e (1323 voor Christus). Toetanchamon dankt zijn bekendheid vooral aan het ongeschonden graf dat in 1922 werd ontdekt door Howard Carter. De kleine graftombe bevatte ongeveer 3500 onaangetaste kunstvoorwerpen. Een unieke vondst, gezien het feit dat de meeste koninklijke tombes in de loop van de jaren beeldje voor beeldje zijn leeggeroofd door grafrovers, al dan niet in opdracht van Europese opdrachtgevers. De reden dat het graf van Toetanchamon ongeschonden is gebleven is waarschijnlijk het nabijgelegen graf van Ramses VI. De uitgegraven grond van Ramses’ tombe werd in en op de ingang van Toetanchamon’s graf gestort, waardoor deze snel onzichtbaar werd in het landschap van de Vallei der Koningen. Ondanks de pracht en praal dat Carter aantrof bestaat er het vermoeden dat de tombe in eerste instantie niet bedoeld was voor een koning. Het graf is relatief klein voor een farao en alles lijkt haastig afgemaakt en bij elkaar geraapt. Het vermoeden bestaat dat de tombe bedoeld was voor een hoge officier of een vrouwelijk lid van de farao familie. De schat daarentegen is koninklijk en is tegenwoordig grotendeels te bezichtigen in het Egyptisch Museum in Caïro.

 

Naar boven